Groeipijn

Als ouder is het ontzettend lastig om je kind pijn te zien hebben. Groeipijn is een veelvoorkomend probleem bij kinderen en kan zowel fysiek als emotioneel belastend zijn. Gelukkig kan kinderfysiotherapie een effectieve oplossing bieden om de pijn te verlichten en de algehele gezondheid en het welzijn van je kind te verbeteren.

Wat is groeipijn?

Groeipijn verwijst naar pijn die kinderen ervaren tijdens hun groeiperiode. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 3 en 12 jaar. Vaak ervaren kinderen meestal ’s nachts een scherpe pijn in de benen of armen. De pijn kan niet op één plaats aangewezen worden. Daarnaast kan groeipijn gepaard gaan met buikpijn, maar ook hoofdpijn. Kinderen kunnen ook op duidelijkere aanwijsbare plekken pijn krijgen tijdens of na een groeispurt. Denk hierbij aan de hakken of knieën met name tijdens en na het sporten. Hoewel het ongevaarlijk is, ervaren kinderen het als heel hinderlijk en pijnlijk.

Klachten bij groeipijn

De klachten van groeipijn kunnen sterk verschillen, over het algemeen voelen kinderen vooral pijn in hun benen. Hieronder lees je de meest voorkomende klachten bij groeipijn:

  1. Pijn in de benen: Dit is het belangrijkste symptoom van groeipijn. Kinderen klagen vaak over pijn in de benen, vooral in de avond of ’s nachts.

  2. Pijn aan beide benen: Groeipijn komt vaak voor aan beide benen, voornamelijk in de kuiten, dijen en/of scheenbenen.

  3. Geen zwelling: In tegenstelling tot andere aandoeningen die pijn in de benen veroorzaken, zoals een blessure of ontsteking, is er bij groeipijn geen sprake van zwelling of roodheid.

  4. Tijdelijke pijn: De pijn die bij groeipijn hoort is tijdelijk en verdwijnt vaak na enkele uren of dagen.

  5.  Ook in de armen kan groeipijn worden ervaren. Meestal zijn het meisjes maar ook jongens kunnen last hebben van groeipijn.

  6. De pijn als gevolg van groeien rond de hak of kniëen, ook wel bekend als Morbus Sever en Osgood-Schlatter, komt vaak voor na of tijdens het sporten of bewegen. De pijn neemt dan weer langzaam af als de belasting van de knie of hak ook afneemt.

Waardoor ontstaat groeipijn?

Tijdens de groei is er een constante verandering in stabiliteit en balans van het lichaam. Doordat kinderen hard groeien, is de trekkracht op de spieren en pezen groot. Tijdens een groeispurt kunnen kinderen soms wel meerdere centimeters per maand groeien. De groeipijn ontstaat, vermoedelijk, doordat de botten sneller groeien dan de spieren en pezen. Deze rek veroorzaakt groeipijnen. Kinderen groeien tot ze volwassen zijn en daarom kunnen de klachten op alle leeftijden ontstaan.

hand van kind in hand ouder

Wat kun je het beste doen tegen groeipijn?

De groeipijn kan worden verlicht door het betreffende lichaamsdeel te masseren, warmte toe te passen of pijnstillers te nemen. Soms helpt een warme kruik waardoor het kind even kan ontspannen. Het kan ook helpen om het kind gerust te stellen en te kalmeren. Bij groeipijn in de nacht helpt het vaak om rek en strek oefeningen te doen. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding van de spieren.

Kinderfysiotherapie bij groeipijn

Soms is de groeipijn zo hevig dat een kind belemmert wordt in het sporten of bewegen. Omdat bewegen juist belangrijk is, kan een kinderfysiotherapeut bekijken of er disbalans of instabiliteit is van romp, armen of benen. Net waar het kind de groeipijnen ervaart. De kinderfysiotherapeut onderzoekt en observeert het kind tijdens het bewegen. Ook beoordeelt hij/zij of het werkelijk om groeipijn gaat of wellicht iets anders. Door gerichte oefeningen probeert de kinderfysiotherapeut weer stabiliteit en balans terug te brengen. Dit vermindert de groeipijn.

Een kinderfysiotherapeut kan de groeipijn niet verhelpen, maar wel verminderen door gerichte oefentherapie. Het is zinvol om een kinderfysiotherapeut te bezoeken wanneer de groeipijn ’s nachts aanhoudt. Ook wanneer jouw kind steeds klachten heeft bij beweegactiviteiten en inspanning, of net daarna.

Bij Kidsense kijken we verder!
  • We pakken het totaal plaatje aan en kijken naar de 3 peilers bewegen, voeding & gedrag.
  • De problematiek van uw kind wordt op alle 3 deze factoren onderzocht om zo het probleem vanaf de basis op te lossen.
  • We vertellen u graag nog veel meer over onze onderscheidende werkwijze!
  • groei opmeten kind
  • kind pijn aan schouder
Contactgegevens
Maak een afspraak

Maak meteen een afspraak of stuur een appje!

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.